10 alternatyw dla tortu weselnego

Nie chcesz tradycyjnego tortu weselnego? Oto 10 alternatywnych pomysłów na zastąpienie tradycyjnego tortu weselnego!

Photo by Thomas AE on Unsplash / Photo by Victoria Priessnitz on Unsplash

 

 

Tort na weselu wcale nie jest obowiązkowy. Istnieje wiele fantastycznych alternatyw dla tego klasycznego wypieku. Większość oczywiście przypomina swym wyglądem tort lub wieżę - jednak to już całkiem inna bajka - równie zaskakująca, co pyszna. 

 

Babeczkowy tort weselny

 

1. Muffinki

Zarówno muffinki, jak i bardziej klasyczne babeczki to najczęściej stosowana alternatywa dla weselnego tortu. Niezwykle efektowane wypieki ułożone na wysokiej paterze można idealnie dopasować do charakteru wesela, zarówno kolorystycznie jak i stylistycznie. 

 

Photo by Thomas AE on Unsplash

 


2. Cacke pops

Moda na Cake pops nadeszła do nas oczywiście ze Stanów Zjednoczonych. Ciasto w formie lizaków zdobywa prócz dzieci, coraz więcej zwolenników także wśród Par Młodych. Prezentują się rewelacyjnie nie tylko jako zamiennik weselnego tortu, ale także element słodkiego kącika. 

 

Photo by SONGCHEN JIANG on Unsplash

 

 


3. Makoroniki

Makaroniki to z kolei klasyczne francuskie ciasteczka - u nas dopiero rozkręca się ich słodka kariera. Przyciągają wzrok niezliczoną ilością kolorów, dzięki czemu będą z pewnością niezwykłą atrakcją weselną. Delikatny krem pomiędzy dwiema warstwami kruchego ciasta skusi każdego łasucha. 

 

Photo by Victoria Priessnitz on Unsplash

 

Photo by Gavin Penor on Unsplash

 

 


4. Pączki na weselu

Tort z pączków możemy zaserwować nie tylko pod koniec karnawału, ale i przez cały rok – zmieniać się może jedynie dekoracja-  zimą mogą być polane czekoladą, a latem udekorowane owocami i kolorowym lukrem. 

 

Photo by James Bold on Unsplash

 

 


5. Tarty

Mini tarty to kolejny oryginalny pomysł. Ułożone na dużej paterze kokilki z kruchym ciastem i owocami zalanymi kremem bądź galaretką, będą z pewnością atrakcją wieczoru. Alternatywą staną się mini tarty z warzywami i aromatycznymi sosami – świetne, kiedy planujemy typowo włoskie menu. 

 

Photo by Bruna Branco on Unsplash

 

 


Ciasteczka

Dobra cukiernia specjalizuje się w produkcji nawet kilkunastu rodzajów ciasteczek według swojego przepisu. Warto ułożyć je w fantastyczną, urozmaiconą, kolorową wieżę.

 


Owoce w czekoladzie

Wieża z gruszkami, jabłkami, truskawkami czy ananasami w czekoladzie to niezłe zaskoczenie dla gości i chyba najzdrowsza alternatywa dla klasycznego tortu.

 

Photo by Natalia Fogarty on Unsplash

 

 

 

Rurki i ciacha z kremem

Jeśli tęsknicie za słodyczami z dzieciństwa, rurki z kremem będą idealne. Ułożone na kształt tortu, z różnymi rodzajami kremu, sprawią radość smakoszom słodkości w każdym wieku.  

 

Desery

Wieża z deserów podanych w małych szklanych pucharkach bądź szklankach to również miłe zaskoczenie dla gości. Świetnie nadaje się do tego tiramisu, wszelkiego rodzaju puddingi, galaretki z owocami i bitą śmietaną czy serek mascarpone z truskawkami. 

 

Bezy

Zamiast tortu bezowego, który przy krojeniu bardzo się kruszy, warto pomyśleć o piramidzie bezowej. Mogą to być małe kolorowe beziki, ale także bezy przełożone kremem lub nadziane owocami.

 

Photo by Léo Roza on Unsplash

 

Photo by Brooke Lark on Unsplash

 

 

Zobacz także:

14 PORAD NA STWORZENIE IDEALNEGO PLANU NA DZIEŃ ŚLUBU

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Ta witryna używa plików cookie do celów funkcjonalnych oraz statystycznych. Potwierdź zapoznanie się z komunikatem i nie pokazuj go więcej. Potwierdź