20 pytań, które warto zadać firmie cateringowej

Organizowanie wesela w sali nie posiadającej profesjonalnej kuchni, we własnym domu, ogrodzie lub namiocie krzyżuje nieco plany przyszłej pary młodej - jedzenie jest przecież jednym z głównych wyznaczników powodzenia przyjęcia weselnego.

foto: Białe Kadry 

 

Na szczęście z pomocą przychodzą firmy cateringowe, które rozwiązują problem braku zaplecza kuchennego w planowanym miejscu imprezy.

 

Zakres obowiązków takich firm jest bardzo różny, często zasadnicze znaczenie cateringu (jako usługi przygotowania i dostarczenia jedzenia we wskazane miejsce) wymyka się w wielu przypadkach z tych ram.

Warto więc przed wybraniem konkretnego usługodawcy zadać sobie kilka pytań dotyczących tego, czego właściwie oczekujemy od firmy cateringowej i czy ona jest w stanie nam to dać?
Poniżej zebraliśmy 20 pytań, które z pewnością powinny paść podczas rozmowy z osobą prowadzącą taką działalność. Mamy nadzieję, że przydadzą się podczas waszych interview.

 

 

1. Od ilu lat firma funkcjonuje na rynku, ile przyjęć obsłużyła?

Z pewnością doświadczenie wpływa na jakość usługi, choć niewykluczone, że nowa firma w branży będzie z wielkim zaangażowaniem wykonywała swoją prace i to za niższą cenę ;)


2. W jakich imprezach się specjalizuje?

Czy ma jakieś limity ilości gości? Czy firma udostępnia kontakty do byłych klientów? Z pewnością chcielibyście usłyszeć opinie osób, które współpracowały z daną firmą.


3. Ilu ludzi zatrudnia firma?

Im więcej, tym lepiej, obsługa jest wówczas sprawna i nie grozi wam katastrofa, gdy nagle połowa ekipy rozchoruje się.


4. Co wchodzi w skład opłaty za usługę i w jakim systemie będziecie płacić?

Czy mają ofertę w różnych grupach cenowych? Czy istnieją jakieś ukryte koszty (np. tak zwane “korkowe”, napiwki dla kelnerów)?


5. Czy w skład usługi wchodzi usługa kelnerska?

Ilu kelnerów przypada na jednego gościa weselnego (czy firma rekomenduje swoje rozwiązanie)? Czy kelnerami są uczniowie szkół gastronomicznych, czy profesjonalni kelnerzy? W co ubrana jest obsługa wesela? Od tego zależy sprawne i profesjonalne obsłużenie waszych weselników. Czy wśród obsługi z firmy będzie koordynator kelnerów, załogi, osoba, która podyktuje czas “wjazdu” weselnego tortu, pieczonego prosiaczka czy innej “kulinarnej gwiazdy wieczoru”?

6. Czy szef będzie obecny na Waszym weselu?

Kto jest głównodowodzącym w firmie, czy to będzie osoba, z którą należy wszystko ustalać, czy osoba ta pojawi się na weselu?


7.Czy firma specjalizuje się w konkretnym typie kuchni i usługach?

Jeżeli zależy wam na kuchni śródziemnomorskiej, dobrze byłoby znaleźć kogoś, dla kogo kuchnia włoska to nie tylko pasta i pizza. Czy gotują potrawy wegetariańskie? 

 

8. Jak smakują potrawy przygotowane przez daną firmę?

Nie możecie przecież pozwolić sobie na "jedzeniowe wpadki" - poproście o próbki dań do przetestowania. Sprawę ułatwia sytuacja, gdy firma prowadzi na przykład restaurację. 


9. Czy firma jest w stanie ugotować coś według przepisu, który dostarczycie lub coś na specjalne zamówienie?

Bywa, że para nie wyobraża sobie przyjęcia bez słynnych gołąbków według receptury babci ;)


10. Czy firma oferuje ciasta i tort weselny? 

Czy po słodkości należy się zwrócić do cukiernika? Czy obsługa pokroi i wyeksponuje ciasto z firmy zewnętrznej? Czy zajmie się zapakowaniem ciasta dla wychodzących gości?


11. Co z kawą, herbatą?

Czy ciepłe napoje i ich podanie leży w zakresie obowiązków obsługi?


12. Co z alkoholem?

Czy firma zajmuje się tą kwestią? Jeżeli nie, czy pobiera dodatkowe opłaty za usługę “rozprowadzania” alkoholu na weselu?


13. Skąd pochodzą produkty, z których powstają dania?

Czy są ekologiczne, z lokalnego rynku, czy używają mrożonek, skąd pochodzi mięso? Z pewnością zależy wam na jedzeniu z porządnego, pewnego źródła.


14. Czy firma posiada wszelkie pozwolenia i certyfikaty niezbędne do prowadzenia działalności gastronomicznej?

Niestety, przypadkowych "specjalistów", którzy jeszcze niedawno zajmowali się remontami mieszkań nie brakuje...


15. Czy firma zajmuje się również profesjonalnym rozłożeniem, prezentacją dań na stołach?

Czy ustawia nakrycia, winietki, dekoracje, podarunki dla gości? Czy zajmuje się może również dekoracją sali?


16. W jaki sposób firma aranżuje jedzenie na stołach?

Poproście o fotografie przykładowych ekspozycji podczas poprzednich realizacjach.


17. Czy firma oferuje własna zastawę stołową, sztućce, profesjonalne naczynia do podawania potraw i podtrzymywania ich temperatury? 

Jeżeli nie - czeka was kolejny koszt wynajęcia ich z wypożyczalni sprzętu.


18. Czy w dniu waszego przyjęcia firma obsługuje inne wesele?

Jeżeli tak, to czy nie będzie to miało wpływu na jakość obsługi waszego święta?


19. Czy posiadają samochód i przywożą dania we własnym zakresie?

W jakich warunkach potrawy są przygotowywane i przewożone?


20. Czy pracownicy firmy mają obowiązek utrzymywania porządku na stołach w trakcie i sprzątają salę po przyjęciu?

Czy jest to dodatkowy koszt dla was?

 

Coś jeszcze przydałoby się dopisać?

Z pewnością, strasznie dużo dylematów nasuwa się w związku z tematem, ale pamiętajcie, tu również “nie ma głupich pytań”. Przedyskutujcie więc wszystkie kwestie z waszą potencjalną firmą cateringową  bardzo dokładnie i umieśćcie stosowne zapisy w umowie. 

 

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Ta witryna używa plików cookie do celów funkcjonalnych oraz statystycznych. Potwierdź zapoznanie się z komunikatem i nie pokazuj go więcej. Potwierdź