Wesele z owocową nutką

Kiedy przychodzi lato to ogrody, sady, a za nimi stragany i sklepy zapełniają się górami przepysznych, pachnących słońcem owoców. Jagody, maliny, agrest, czereśnie, borówka, truskawki, poziomki, morele...

fotografia: Malachite Meadow

 

Długo  wyliczać różnorodność rodzimych gatunków. Jeżeli do tego dołożyć cytrusy, arbuzy, melony i inne egzotyczne zjawiska owocowe, to nasza dieta w sezonie letnim spokojnie mogłaby bazować na owocach, bez ryzyka nudy czy powtarzalności.

Mięsożercy pewnie łapią się teraz za głowy, ale założę się, że i oni mają wśród przedstawicieli letnich plonów swoich ulubieńców :)

 

Nuta owocowego szaleństwa to idealny pomysł na letnie wesele. Owoce sezonowe na stołach i w menu wpasują się w klimat stworzony przez aurę, podkreślą wakacyjny charakter przyjęcia.

Oczywiście najbardziej podatny na te "wariacje" jest weselny tort i towarzyszące mu słodkości. Owoce rozłożone równomiernie lub pozornie niedbale rozrzucone po tortowych piętrach to wyjątkowo apetyczny widok. Wspaniale smakują z bitą śmietaną, galaretką czy słodką bezą. 

Owoce można przyprószyć cukrem  (z cynamonem i wanilią!) lub zanurzyć w czekoladowej (ciemnej lub białej) polewie.

Jagody, morele, wiśnie, maliny na małych tartaletkach, kremowych roladkach czy muffinach uzupełnią słodki bar. Większe miękkie owoce można "ubrać" w czekoladowe smokingi i potraktować jako weselne pralinki.

 

fotografia: Wedding Shots

 

 

Owocowy "szwedzki stół" to świetny pomysł na wesele w upalne dni. Kiedy żar "leje się z nieba", goście mniej chętnie sięgają po ciężkie, tłuste potrawy.

Z przyjemnością za to orzeźwią się soczystymi kawałkami arbuza, melona, kęsem ananasa czy kilkoma morelkami. Kompozycje z owoców to często prawdziwe "majstersztyki", które z pewnością zachwycą wielu gości.

Wielbicielom form prostych proponujemy eleganckie równomierne rozłożenie plastrów czy całych owoców na tacach, w misach lub paterach.

 

fotografia: FOTOTIKKA

 


Zobacz także:

POMYSŁY NA DEKORACJE STOŁU PAŃSTWA MŁODYCH

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Ta witryna używa plików cookie do celów funkcjonalnych oraz statystycznych. Potwierdź zapoznanie się z komunikatem i nie pokazuj go więcej. Potwierdź