Jak dobrać menu weselne kierując się porą roku?

Jak ustalić weselny jadłospis na wiosnę, lato, jesień lub zimę?

Photo by Victoria Priessnitz on Unsplash

 

 

Menu weselne a pora roku

 

Jadłospis to z pewnością jedna z głównych kwestii o których myślimy organizując nasz wielki dzień. Wszakże nie od dziś wiadomo, że podczas przyjęcia weselnego to jedzenie, tuż obok muzyki i ogólnej atmosfery, najbardziej zapada gościom w pamięć. Smaczne dania i przystawki przygotowane z dobrej jakości produktów pełnią rolę „paliwa”, które pozwala zgromadzonym bawić się do białego rana. 

Doskonałym rozwiązaniem jest postawienie na sezonowość i skorzystanie z dóbr jakimi obdarza nas natura w zależności od pory roku. Decydując się na taki krok możemy być pewni, że jedzenie będzie świeże, pożywne i aromatyczne. Ponadto dostosowanie menu do pory roku bardzo często okazuje się być rozwiązaniem ekonomicznym, ponieważ zdobycie składników sezonowych jest prostsze i mniej kosztowne. 

Niezależnie od tego czy bierzesz ślub w środku mroźnej zimy czy podczas czerwcowych upałów, istnieje wiele możliwości aby skomponować smaczny i sezonowy jadłospis. 

 

weselne menu slubnaglowie.pl

Photo by Ben Rosett on Unsplash

 

 

Ślub wiosną - menu


Wiosenna pora, kiedy to przyroda budzi się do życia a słońce przygrzewa coraz mocniej, to idealny czas na zorganizowanie ślubu i wesela. Dni stają się coraz dłuższe, a radosny nastrój udziela się każdemu. 


Komponując wiosenne menu skorzystaj z faktu że na bazarach i w ogrodach na nowo pojawiły się świeże warzywa i owoce. Postaw na lekkie smaki, kolorowe desery i dużo zieleni. Kucharz może wyczarować efektowne słodkości przy pomocy sezonowych owoców, takich jak rabarbar, morele czy truskawki. Nowalijki oraz pachnące zioła będą natomiast doskonałą bazą zup, sosów i sałatek. Krem ze szparagów, sałatka brokułowa, młode ziemniaczki czy gołąbki z młodej kapusty to przykładowe propozycje, które idealnie odnajdą się na wiosennym stole weselnym.

 

menu na slub wiosną slubnaglowie.pl

Photo by Aneta Pawlik on Unsplash

 

 

Ślub latem - menu


Nikogo chyba nie zdziwi fakt, że najwięcej wesel organizuje się latem. Piękna, słoneczna pogoda oraz wakacyjny nastrój zapewniają niezapomniane przeżycia! Dodatkowym atutem jest bogactwo kwiatów, warzyw i owoców, co daje ogromne możliwości przy planowaniu zarówno dekoracji, jak i jadłospisu. 


Podczas układania letniego menu weselnego musimy pamiętać o upałach za oknem i zrezygnować z jedzenia, któremu nie służy zbyt wysoka temperatura. Mówa tu o wszelkiego rodzaju daniach składających się z surowego mięsa, jak np. tatar czy sushi. Niewskazane są również ciasta ze zbyt dużą ilością kremu oraz sałatki na bazie majonezu.


Doskonale sprawdzą się natomiast lekkie potrawy i przystawki, takie jak np. krem pomidorowy, grillowany kurczak z warzywami, faszerowana cukinia, sałatka caprese czy naleśniki ze szpinakiem. Świetnym pomysłem na deser będą wszelkiego rodzaju lody oraz sorbety. Pięknie i ciekawie zaprezentuje się również mini bar owocowy, przy którym goście będą mogli skosztować owoców podanych np. w formie sałatek czy szaszłyków. Nie możemy też zapomnieć o odpowiedniej ilości schłodzonych, orzeźwiających napojów. Idealne będą soki owocowe, lemoniada oraz woda z miętą i cytryną. 

 

wesele latem slubnaglowie.pl

Photo by Victoria Priessnitz on Unsplash



Ślub jesienią - menu


Coraz więcej par młodych decyduje się na organizację wesela jesienią. Zwolenników takiego pomysłu przekonują przede wszystkim zapierające dech w piersiach scenerie jakie funduje malowniczy jesienny krajobraz, a także szeroka gama sezonowych smaków i zapachów. 


Jadłospis jesienny powinien w pełni wykorzystywać bogactwo jesiennych plonów. Bardzo ważnym elementem, szczególnie w przypadku chłodnej i deszczowej pogody, jest rozgrzewająca zupa. Zamiast rosołu można podać krem z dyni lub zupę grzybową. Grzyby leśne doskonale sprawdzą się także w roli nadzienia oraz jako baza do sosu. Wszakże jesień to czas, w którym królują pieczone mięsa, w szczególności gęsina oraz dziczyzna. Na stole nie powinno też zabraknąć gulaszu, placków ziemaniaczanych, zapiekanych warzyw. Świetnym pomysłem na jesienny deser weselny będzie np. szarlotka na ciepło z lodami lub karmelizowana gruszka. 

 

wesele jesienią menu slubnaglowie.pl

Photo by Brooke Lark on Unsplash

 

 

Ślub zimą - menu


Zima, mimo iż wydaje się być najmniej lubianą porą roku w kwestii wyboru daty ślubu, ma wbrew pozorom wielu entuzjastów. Zalety praktyczne, takie jak np. niższe ceny oraz większa dostępność usług, idą w parze z magiczną atmosferą, którą zapewniają okres bożonarodzeniowy oraz śnieżne krajobrazy. 


Potrawy na weselu zimowym powinny być syte i rozgrzewające, dzięki czemu goście będą się świetnie czuć i nie ucierpią z powodu mroźnej pogody. Gorące zupy, takie jak rosół z kołdunami, barszcz czerwony z uszkami lub żurek, idealnie spełnią się w tej roli. Dania główne powinny bazować na mięsie, od dziczyzny po wieprzowinę, a doskonałymi dodatkami będą ziemniaki z pieca, gęste sosy oraz konfitury. 


Inne przykładowe propozycje zimowego menu to bigos, pierogi z grzybami, pasztet, koreczki śledziowe, grillowane mini kanapki. Jako deser doskonale sprawdzą się wszelkiego rodzaju ciasta z dodatkiem czekolady czy karmelu. Natomiast uzupełnieniem ciepłych napojów, poza kawą i herbatą, mogą być także grzane wino lub gorąca czekolada. 

 

jadłospis weselny slubnaglowie.pl

Photo by Victoria Priessnitz on Unsplash

 

biale ciasto na wesele zimą slubnaglowie.pl

Photo by Alex Lvrs on Unsplash

 

 

Zobacz także:

JAKIE CIASTA WYBRAĆ NA WESELE KIERUJĄC SIĘ PORĄ ROKU?

 

 

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Ta witryna używa plików cookie do celów funkcjonalnych oraz statystycznych. Potwierdź zapoznanie się z komunikatem i nie pokazuj go więcej. Potwierdź