Jakie menu na wesele wybrać?

Jak wybrać idealne menu na wesele? Ile kosztują weselne dania – te podstawowe i te dodatkowe, np. wiejski stół?


Jakie menu weselne wybrać? Ile to kosztuje?
 

Choćbyśmy przekonywali samych siebie, że nasz ślub zorganizujemy bez zadęcia, nie ma szans, byśmy całkowicie uniknęli przedślubnej gorączki. Wesele wiąże się z ogromną liczbą spraw, które trzeba załatwić, i wyborów, których musimy dokonać. Każdy detal ma znaczenie, ale prawda jest taka, że po latach goście będą wspominać przede wszystkim wygląd pary młodej, muzykę i jedzenie. Dlatego menu weselne to decyzja, której nie warto pozostawiać na ostatnią chwilę. Jak je wybrać? Co powinno pojawić się na stole, a z czego możemy zrezygnować? Ile kosztuje jedzenie na weselu?

 

Menu weselne: zbierz różne propozycje

 

Wybór menu jest często związany z miejscem, w którym odbędzie się obiad lub przyjęcie weselne. Restauracje czy sale specjalizujące się w organizacji tego typu imprez zazwyczaj oferują już gotowe propozycje jadłospisu, często w kilku wersjach budżetowych. Każdą taką opcję możemy też niemal dowolnie zmodyfikować pod swoje potrzeby. Warto już na etapie planowania miejsca wesela poprosić menadżerów rozważanych przez nas restauracji czy sal o przesłanie menu z cennikiem. Dzięki temu będziecie mogli porównać oferty i wybrać tę najkorzystniejszą, a być może też uda wam się zainspirować przy dalszych kulinarnych wyborach.
Menu weselne może też zależeć od charakteru danego miejsca (oraz od oprawy całej uroczystości). Do tradycyjnego wesela urządzonego w eleganckiej, acz konwencjonalnej sali, pasować będą zwyczajowe potrawy oparte na polskiej kuchni. Na nowoczesnym weselu organizowanym w miejscu o industrialnym klimacie mogą pojawić się awangardowe, zaskakujące przekąski nawiązujące do kuchni całego świata. Zaś sielskie wesele w stylu boho lub rustykalnym, na przykład w plenerze, podkreślą lekkie, różnorodne i przede wszystkim oryginalnie zaserwowane dania (np. kolorowe muffinki ułożone na plastrach drewna, regionalne potrawy przyrządzone „po domowemu”). Zebranie menu z różnych miejsc pomoże rozeznać się w tym, jakiego rodzaju jedzenia możecie się spodziewać w wybranych przez siebie lokalach.

 

Ile jedzenia na weselu?

 

Najczęściej podczas ustalania menu ilość jedzenia wyznaczamy w odniesieniu do liczby zaproszonych gości. Cena za osobę będzie się jednak różniła w zależności od tego, ile ciepłych posiłków i rodzajów przystawek zostanie zaserwowanych. 
Jedzenia nie powinno zabraknąć, to chyba oczywiste. Chociaż niektóre ciepłe dania podawane będą każdemu z osobna, warto upewnić się, że zimne potrawy na stołach będą cały czas uzupełniane. Nie warto jednak przesadzić w drugą stronę i zamówić za dużo jedzenia. Jego ilość powinna być dostosowana m.in. do czasu trwania przyjęcia. 
W przypadku krótkiego obiadu spokojnie wystarczą przystawki, dwa dania gorące i deser. Jeśli zaś planujemy imprezę do białego rana, oprócz potraw na zimno warto podać co najmniej cztery ciepłe posiłki. Zależy to również od pory roku – w środku upalnego lata możemy zmniejszyć ilość dań gorących na rzecz np. deserów lodowych czy orzeźwiających koktajli, zimą natomiast są one bardziej istotne.

 

  • Ile dań na uroczysty obiad weselny?

 

Jeśli rezygnujemy z wesela i zapraszamy naszych gości jedynie na uroczysty obiad po ślubie, warto wyjątkowo starannie dobrać potrawy i nieco rozpieścić ich podniebienia. Wspólny posiłek będzie bowiem głównym sposobem na uczczenie waszego święta. Obiad powinien być też sycący, jako że będzie to jedyna, a nie tylko jedna z kilku, ciepła potrawa. Nie warto rezygnować z przystawek na stołach, które najlepiej, aby były nielimitowane (uzupełniane przez obsługę przez cały czas trwania uroczystości). Eleganckim rozwiązaniem jest też zaoferowanie gościom wyboru pierwszego i drugiego dnia spośród przynajmniej dwóch propozycji. Dobrze sprawdzi się więc menu składające się z:

 

  • kilku przystawek na stołach (minimum 3 rodzajów),
  • zup (2 rodzaje do wyboru),
  • drugiego dania (2 rodzaje do wyboru)
  • deseru,
  • ciepłych napojów, zimnych napojów gazowanych, soków.

 

Do uroczystego obiadu weselnego świetnie będzie też pasować wino – białe półwytrawne to uniwersalny wybór, który zadowoli nawet gości na co dzień niepijących wina. Oprócz tego rodzaj trunku dopasowuje się do potraw, np. zazwyczaj do czerwonych mięs podaje się czerwone wino, do deserów zaś białe (półsłodkie lub nawet słodkie). Najlepiej jest zapewnić gościom różne rodzaje tego trunku, tak aby sami wybrali go według swoich preferencji.

 

  • Ile dań na wesele do rana?

 

Jeśli planujesz wielką weselną imprezę do białego rana, dań z pewnością musi być odpowiednio więcej, tak aby w kryzysowych momentach goście mogli się posilić i odzyskać ochotę na dalszą zabawę. Danie główne serwowane jest niedługo po przybyciu na miejsce weselników i pary młodej. Przez cały czas trwania imprezy ciepłych posiłków powinno być minimum około 4-5. Zwyczajowo są one serwowane mniej więcej co trzy godziny.
Rozplanowanie ciepłych dań musi być dostosowane do przebiegu wesela, dlatego obsługa sali i wodzirej lub DJ powinni z sobą współpracować i działać według jednego harmonogramu.
Oprócz tego oczywiście goście powinni mieć przez cały czas możliwość kosztowania zimnych dań. Chociaż eleganckim rozwiązaniem jest ustawienie ich osobno, wygodniej jest mieć je w zasięgu ręki, dlatego standardem jest rozstawianie ich na stołach, przy których siedzą goście. Zazwyczaj są to deski serów i wędlin, pieczywo, sałatki i inne zimne przekąski (np. koreczki, tatar, ryba w galarecie). Na osobnych stołach zaś często ustawia się desery. Oprócz tego dodatkową atrakcją może być „wiejski stół”, na którym znajdzie się wybór swojskich wędlin, pasztetów i kiełbas oraz np. smalec, ogórki kiszone, twaróg, swojskie masło, bimber i nalewki czy regionalne przysmaki.
 

Ile jedzenia w menu weselnym?

 

Menu weselne – co podać naszym gościom?


Chociaż jedzenie jest bardzo istotnym elementem przyjęcia weselnego, musimy mieć świadomość, że nie da się dogodzić podniebieniu każdego z gości. Dlatego najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest, gdy bazą menu są sprawdzone, tradycyjne potrawy. Wszystko, co ponad to, zależy od naszego gustu i odwagi.

 

  • Menu weselne – jakie ciepłe dania?

 

Jeśli nie w głowie wam awangarda, a do tego goście przybędą licznie z najróżniejszych zakątków kraju, rozsądnym wyjściem będą standardowe polskie dania, jedynie podane w nieco bardziej wyszukany sposób. Zwyczajowo serwowany jest rosół (może być z kury, kaczki lub drobiowo-wołowy), jeśli jednak budżet nam na to pozwala, dobrze jest dać gościom wybór dwóch lub więcej zup. Alternatywą może być np. żurek, barszcz, gulaszowa, warzywna zupa-krem (np. grzybowa, brokułowa, szparagowa), sprawdzą się też flaki (powinny one być jedną z przynajmniej dwóch opcji do wyboru, jako że sporo osób za flakami jednak nie przepada).

Drugie danie jest najczęściej mięsne. Może to być tradycyjna weselna potrawa, np. golonka z kapustą, ale zazwyczaj, w trosce o żołądki gości, na stołach pojawia się coś lżejszego, np. faszerowany schab, szaszłyki, rolady, polędwiczki. Jako dodatek można wybrać zwykłe gotowane ziemniaki lub np. kluski śląskie, ziemniaki opiekane w ziołach lub z okrasą z boczku, a także bukiet surówek, kapustę czy buraczki
 

  • Menu weselne – jakie przystawki?

 

Przystawki rządzą się podobnymi prawami, co ciepłe dania. Różnicą jest to, że dostępne są przez cały czas trwania wesela. Powinny być jak najbardziej różnorodne, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. Wybierając wędliny, dobierzmy kilka ich rodzajów. Podobnie w przypadku serów. Nie zapominajmy jednak również o warzywach czy półmiskach owoców. Goście chętnie sięgają również po sałatki i bardziej wyszukane przekąski, takie jak koreczki czy faszerowane jajka. Również i w tym przypadku powinniśmy uwzględnić zarówno mięsne, jak i rybne oraz całkowicie bezmięsne dania.

 

  • Menu weselne – jakie desery?

 

Zazwyczaj po daniu głównym serwowany jest deser. Może to być puchar lodowy (latem) lub np. szarlotka na ciepło (zimą), sprawdzą się też tradycyjne ciasta, jak sernik, albo klasyczne desery w stylu crème brûlée.
To jednak nie powinien być koniec słodkości. Niektórzy spośród naszych gości mogą być łasuchami i przedkładać pyszne ciasta nad wytrawne przekąski, dlatego warto uwzględnić w swoich planach stół z deserami, które – podobnie jak przystawki – uzupełniane będą przez cały wieczór. Również w tym przypadku dobrze jest postawić na różnorodność i zaserwować zarówno tradycyjne słodycze, jak i coś „ekstra” dla wielbicieli eksperymentów kulinarnych.
Gwoździem programu na weselach jest też tort, który zwyczajowo pojawia się z wielką pompą równo o północy. Młodzi często stawiają na klasykę, czyli biszkopt przekładany śmietanowym kremem, ewentualnie urozmaicony jakimś dodatkiem. Nie wszyscy jednak przepadają za taką ilością słodkiej i nieco mdłej masy. Rozwiązanie? Zamiast tortu można zaserwować efektowne babeczki lub zdecydować się na ciasto o nietypowym smaku, np. owocowy ze słonym karmelem, kawowy, czekoladowy, marcepanowy, a nawet chałwowy (choć to byłoby raczej ryzykowne, jako że sporo osób nie przepada za chałwą).
 

Menu weselne – jakie dodatkowe atrakcje można zapewnić gościom?

 

Jeśli chcecie nieco zaszaleć, a budżet nie jest przeszkodą, warto urozmaicić standardowe menu weselne o atrakcje, które z pewnością zostaną zapamiętane na długo. Jednym z oryginalnych pomysłów jest wybór dań pochodzących z konkretnej kuchni, np. włoskie, francuskie czy orientalne przysmaki. Młodzi coraz częściej decydują się też zupełnie odstawić na bok tradycję i na przyjęciu weselnym zaserwować np. sushi. Starsi i bardziej konserwatywni członkowie waszych rodzin mogą nie być zachwyceni takim pomysłem, ale to do was należy decyzja, co jest priorytetem: próba zadowolenia wszystkich przybyłych gości czy zorganizowanie wyjątkowego dnia po swojemu.

Innymi dodatkowymi atrakcjami mogą być:

 

  • otwarty bar, przy którym goście mogą zamawiać przyrządzane przez barmana drinki,
  • live cooking, czyli gotowanie na żywo – często w ten sposób serwowane są gościom mniej typowe na weselach potrawy, np. naleśniki,
  • czekoladowa fontanna – niezwykle modna i efektowna atrakcja, która pozostanie na długo w pamięci wszystkich wielbicieli czekolady,
  • stół słodkości, na którym, zamiast tradycyjnych ciast, serwowane mogą być kolorowe makaroniki, efektowne muffiny, cukierki, żelki czy pianki.
     

 

Menu na wesele: co z osobami mającymi szczególne preferencje kulinarne?

 

Jeśli wiemy, że wśród gości pojawi się osoba odżywiająca się według specjalnej diety (np. wegetariańskiej, wegańskiej, dla diabetyków, bezglutenowej czy bezlaktozowej) miłym gestem w jej kierunku będzie uwzględnienie jej preferencji. Powinniśmy włączyć do menu kilka takich potraw, tak aby mogła spróbować zarówno ciepłych dań, jak i zimnych przekąsek oraz deserów.
Musimy pamiętać też o tym, aby posiłki i napoje zapewnić również osobom, które zatrudniliśmy, i które nam towarzyszą w tym wyjątkowym dniu. Fotograf i kamerzysta czy członkowie zespołu i wodzirej z pewnością będą potrzebowali przerwy, aby zjeść coś ciepłego, zwłaszcza że czas ich pracy potrafi wynieść nawet kilkanaście godzin. Powinni mieć również stałą możliwość korzystania z napojów bezalkoholowych.
Kogo jeszcze warto uwzględnić przy wyborze jedzenia? Oczywiście najmłodszych gości. Na niektórych weselach pojawia się mało dzieci (albo brzdące na tyle małe, że jedzą jeszcze głównie „papki” lub mleko mamy). Jeśli jednak wiemy, że część weselników przybędzie z kilkuletnimi dziećmi, powinniśmy wziąć pod uwagę, że niewyrobione podniebienia malców raczej nie docenią wyszukanych potraw. Maluchy chętniej sięgają po proste i sprawdzone smaki, np. pomidorówkę lub rosół z makaronem, kurczaka z frytkami czy naleśniki na słodko.


 

Jakie menu na tradycyjne wesele?

 

Ile kosztuje menu weselne?

 

Ceny jedzenia na weselach są bardzo zróżnicowane. W przypadku tradycyjnego wesela, za „talerzyk” zapłacicie od ok. 100-120 zł po nawet ok. 350 zł. Skąd takie różnice? Zależą one m.in. od lokalizacji – wesele w renomowanej restauracji w centrum dużego miasta będzie o wiele droższe niż przyjęcie w remizie na wsi. Cena zależy również od wykwintności i różnorodności menu. Im bardziej wyszukane potrawy i im więcej rodzajów dań i przystawek, tym niższa cena. Nawet w przypadku samego uroczystego obiadu prawdopodobnie zapłacimy ok. 80-90 zł od osoby.
Na cenę ma również wpływ liczba gości – małe przyjęcie może być droższe w przeliczeniu na osobę, niż wielka impreza, ceny potrafią bowiem spadać powyżej danej liczby weselników. Skromny obiad na 30 osób może nas wynieść ok. 2-3 tys. zł. Wystawne wesele dla 100 osób to już koszt, który może sięgać nawet ok. 30 000 zł (za samo jedzenie i napoje).
Do tego należy doliczyć koszt alkoholu – nawet gdy kupimy go na własną rękę, w restauracji lub na sali weselnej będzie trzeba uiścić tzw. „korkowe”, czyli dodatkową opłatę za wniesienie własnych trunków (zazwyczaj jest to kilka zł, ale może sięgać nawet 15 zł za butelkę). W takim przypadku warto ustalić z właścicielem sali, czy jej obsługa będzie również odpowiedzialna za nasz alkohol. Może się bowiem zdarzyć, że co prawda otrzymamy zgodę na wniesienie własnego alkoholu, ale nie będzie miał go kto serwować. Niezależnie od tego, skąd weźmiemy alkohol i jakiego rodzaju, zapłacimy za niego ok. 20-50 zł od osoby, czyli od ok. 1000 zł po nawet ok. 5000 zł.
Dodatkowe atrakcje kulinarne również są wyceniane osobno. Zatrudnienie barmana to koszt ok. 1500 zł, „wiejski stół” – od ok. 800 zł, czekoladowa fontanna – od ok. 500 zł.
Tort weselny zazwyczaj kosztuje ok. 7-15 zł za osobę. Jego cena podawana jest za kilogram (przeciętnie ok. 65-90 zł/kg), a jeden kawałek waży średnio ok. 100 g. Niewielki i prosty tort na 30 osób będzie nas więc kosztował ok. 250 zł, natomiast wypiek o bardziej oryginalnym smaku i ekstrawagancko udekorowany może nas kosztować bliżej 500 zł. W przypadku wesela na 100 osób musimy się liczyć z kwotą ok. 1000 zł za sam tort.


 

 

 

O czym musimy pamiętać, wybierając menu na wesele?

 

Menu musi być różnorodne, np. jeśli jako zupa pojawia się barszcz, to do drugiego dania nie podawajmy buraczków, a w kolejnych ciepłych posiłkach uwzględniajmy różne rodzaje mięs i dodatków. Warto podawać też dania rybne, nawet jeśli sami za nimi nie przepadamy. Chociaż rzecz jasna nic nie stoi na przeszkodzie, by skomponować menu z myślą o własnym guście kulinarnym, to nie wolno zapomnieć o naszych gościach. Osoby przybyłe, by wspólnie z nami świętować ten uroczysty dzień, nie mogą wyjść z wesela głodne, dlatego rozsądnym wyjściem jest znalezienie złotego środka pomiędzy weselną tradycją a dodatkiem niestandardowych smaków.
Jedno jest pewne: musimy być przekonani, że dana restauracja czy firma cateringowa przygotuje dla nas potrawy najwyższej jakości. Dlatego najlepiej jest poprosić o przygotowanie kilku próbnych dań i osobiście spróbować ich jeszcze przed weselem. Wiąże się to z dodatkowym kosztem, ale zapewni spokój ducha i pewność, że niezależnie od tego, czy podacie flaki i schabowe, czy też sushi, będą to kulinarne dzieła sztuki, które nikogo nie rozczarują.

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Ta witryna używa plików cookie do celów funkcjonalnych oraz statystycznych. Potwierdź zapoznanie się z komunikatem i nie pokazuj go więcej. Potwierdź