11 faktów na temat tortu weselnego

Poznajcie 11 faktów, o których raczej nie mieliście pojęcia.

 

Tort weselny to bardzo ważny element nie tylko ślubnych kulinariów, ale również weselnych tradycji.

To Para Młoda powinna go pokroić i poczęstować nim swoich gości, jako formę podziękowania za przybycie i otrzymane prezenty. Na przestrzeni dziejów wizerunek tortów bardzo się zmienił. 

 

Fotografia: B&W Photography

 

Poznajcie 11 faktów, o których raczej nie mieliście pojęcia.

  • Pierwsze torty weselne w Stanach Zjednoczonych nie były białe i śmietanowe. Były to typowe ciasta owocowe, ozdobione na zewnątrz porzeczkami i z biszkoptem namoczonym w brandy.

 

Fotografia: MCF Studio 

 

  • Tort weselny królowej Wiktorii oraz księcia Alberta, którzy powiedzieli sobie sakramentalne „tak” w 1840 roku, ważył 300 kilogramów. Był to rodzaj keksu pokrytego białym lukrem. Od niego wzięła się moda na białe torty, którą zachwyciła się reszta świata.

 

Fotografia: Paweł Szmit Fotografia

 

  • W tamtych czasach biały cukier, niezbędny do otrzymania białego lukru, był bardzo kosztowny. Dlatego oblane nim torty stały się synonimem luksusu i pokazywały status Pary Młodej.

 

 

Fotografia: M M Rudiak Photography

 

  • Jedna z pierwszych wersji amerykańskiego białego tortu, który był szczególnie popularny w Karolinie Północnej, zawierała migdały, kokos i cytrynę.

 

 

Fotografia:  Joanna Nowak - Photo Shine

 

 

  • Za twórców tortów przypominających współczesne wypieki, uznaje się Włochów. Do dziś zresztą są oni mistrzami w tej dziedzinie, niemającymi sobie równych.

 

Fotografia: Wojciech Balczewski

 

  • Do Polski torty przybyły bezpośrednio z Włoch, razem z królową Boną Sforzą d’Aragona. Zawdzięczamy jej zresztą także wiele innych nowinek obyczajowych, również związanych z zaślubinami.

 

Fotografia: Bajkowe Śluby

 

  • Od XVII wieku istniał w Polsce zawód „tortarza, czyli specjalisty od przygotowywania tych wypieków na śluby i inne okazje. Finezja osób zajmujących się tym zawodem była naprawdę olbrzymia, a niektóre wyroby przypominały małe dzieła sztuki.

 

fotos: via pinterest.com

 

  • Pierwsze torty weselne były dalekie od słodyczy. Na starożytnych rzymskich weselach stosowano w ich roli placki z jęczmienia lub pszenicy. Goście jedli ich okruchy.

 

Fotografia: Adam Ludwik 

 

  • W średniowiecznej Anglii narzeczeni częstowali gości bułkami z cukrem. Tort ewoluował powoli ze słodkiego chleba lub ciasta, czyli pieczywa obrzędowego. 

 

foto via southernweddingmagazine / pinterest.com

 

  • Od czasów wynalezienia zamrażarki, w Ameryce zdarza się zamrażać kawałek tortu weselnego i jeść go na pierwszą rocznicę ślubu.

 

Fotografia:  Ledziński

 

  • Najwcześniejszy i najprostszy lukier powstał z połączenia ubitego białka i cukru. Błyszcząca polewa wyglądała jak lód.

 

Fotografia: Julia Molner

 

Tort weselny powstał jako symbol dostatku i dobrobytu. Jego obecność na weselu to bardzo pozytywna wróżba dla Młodej Pary, nic więc dziwnego, że nikt nie chce z niego rezygnować. 
Zgodnie z tradycją, krojenie powinien rozpocząć Pan Młody i poczęstować kawałkiem swoją żonę. Ona musi się zrewanżować tym samym. Dopiero później wypiek jest wydawany pozostałym gościom.

 

 


Fotografia: Zuzanna i Marcin Karetta

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Ta witryna używa plików cookie do celów funkcjonalnych oraz statystycznych. Potwierdź zapoznanie się z komunikatem i nie pokazuj go więcej. Potwierdź