Pomysły na tort weselny, który przetrwa w upalny dzień

Letni tort weselny musi być odporny na upały, jak i dopasowany do pory roku zarówno w smaku jak i kolorze!

fotografie: CEDROWYDWOREK / Zuzanna i Marcin Karetta

 

Jeśli planujecie ślub i wesele w miesiącach letnich, Wasz tort również powinien być dostosowany do tej pory roku.

Odpadają więc wszelkie ciężkie masy, tradycyjnie robiona bita śmietana czy czekoladowe, rozpuszczające się w słońcu dekoracje. 

 

fotografia: Światłokolorowi

 

 

Tort weselny na upał

 

1. Smaki lata

 

Latem tort weselny powinien być lekki i kwaskowaty, najlepiej z mocno wyczuwalnym aromatem owocowym. Dlatego też idealne jako nadzienie będzie na przykład puree z leśnych owoców, delikatny krem lub mus cytrusowy lub truskawkowy z serkiem mascarpone. Ciekawą propozycją będzie też tort miętowy, delikatnie tylko muśnięty czekoladą.

Jeśli marzy Ci się połączenie owoców z bitą śmietaną, zapytaj cukiernika, jak przygotowuje bitą śmietanę w gorące dni, by nie spłynęła po torcie. Najczęściej dodawana jest odpowiednia ilość płynnej żelatyny.

 

fotografia: CEDROWYDWOREK

 

 

2. Kolory lata

 

Kolorystyka tortu powinna obejmować biel w połączeniu z jasnymi, pastelowymi odcieniami.

Kolor i dekoracja wierzchu tortu nawiązuje najczęściej do smaku i koloru środkowych warstw. Może też jednak z nimi kontrastować.

Hitem ostatnich lat jest tort tęczowy, na zewnątrz biały lub kremowy, w środku zaś kryjący warstwy biszkoptu i kremu we wszystkich kolorach tęczy. 

 

fotografia: Zuzanna i Marcin Karetta

 

 

3. Dekoracja letniego tortu

 

Najbardziej wdzięczną dekoracją letniego tortu będą oczywiście świeże owoce (najlepiej nawiązujące do smaku tortu) oraz sezonowe kwiaty: róże, lilie czy hortensje.

Na wierzchu tortu weselnego będą równie pięknie prezentować się jadalne ozdoby:  motyle, ptaszki czy delikatne, ażurowe kwiaty.

 

fotografia: FOTOTIKKA

 


4. Naked cakes

 

Od kilu sezonów nagie torty królują na letnich, zwłaszcza plenerowych weselach.

Tort bez lukrowej „sztucznej” dekoracji świetnie odnajdzie się w stylu rustykalnym czy minimalistycznym. Wystarczy obsypać go świeżymi kwiatami i owocami.

 

fotografia: Love Story

 


5. Cupcakes

 

Ułożone piętrowo babeczki to również świetna letnia alternatywa dla tradycyjnego tortu lub jego uzupełnienie.

Można nawiązać w smaku i wyglądzie to tortu bądź też mieszać smaki i dekoracje tak jak podpowiada nam wyobraźnia. Każda babeczka może być inna, dzięki czemu każdy z gości znajdzie swój ulubiony smak.  

 

fotografia: Hotel St. Bruno**** Giżycko

 

 

Zobacz także:

CO WASZE OBRĄCZKI MÓWIĄ O WAS?

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Ta witryna używa plików cookie do celów funkcjonalnych oraz statystycznych. Potwierdź zapoznanie się z komunikatem i nie pokazuj go więcej. Potwierdź